Simon Edmark

Butikssäljare, Visby

Simon Edmark är butikssäljare i Coop Forums delikatessdisk i Visby. Han är också värdskapsambassadör som innebär att han är med och tar fram nya idéer – som att starta en vinylskivbutik mittemot fiskdisken.
– Vi vill att kunderna ska upptäcka nya grejer som de inte räknat med när de kommer in i en livsmedelsbutik. Det är skoj, säger han.

Som butikssäljare inom delikatess är det Simon Edmarks jobb att se till att den tjugo meter långa charkdisken ser inbjudande ut för kunderna.
– Sedan gäller det att fånga upp dem genom att fråga hur läget är och om de letar efter något speciellt. Ofta säger de att de bara tittar lite men om man bjuder dem på en salamiskiva så brukar man få dem att vilja handla lite också. Roligast är när det är galet mycket att göra, typ fredagar, julrusch och midsommarhandel. Då är det kul att pussla ihop allt, säger han.

Löste problemet med matsvinnet
Simon ansvarar för beställningen av fisk och skaldjur och en av utmaningarna är att uppskatta omställningen från en vanlig vecka till högtrycksperioder. Han beställer två gånger i veckan. För att få bort det annars ganska stora svinnet på fisk har han och färskvaruchefen Martin lanserat idén att ha fiskauktioner på måndagar då fredagens fisk säljs ut. På tisdagar får de in färsk och fin fisk igen och på så sätt säljs allt.
– Vi sätter ett utropspris och så får folk bjuda precis som på en riktig fiskauktion, säger han.

Får förverkliga många idéer i butiken
Simon trivs mycket bra i sin roll som butikssäljare, inte minst för att han får förverkliga så många idéer.
– Jag och Martin är väldigt musikintresserade och har även startat en skivavdelning mittemot fiskdisken som vi döpt till Coop Records. Vi har säkert sålt tvåtusen nypressade vinylskivor på ett år så det finns ett stort intresse på ön. Vi tycker att det är lite avigt och tufft att det finns en skivaffär i en livsmedelaffär. Det är också det som gör att många kunder väljer oss, det blir en imagegrej, säger han.

Butikssäljare med genuint matintresse
Simon gick Handels- och administrationsprogrammet på gymnasiet och började jobba extra i en livsmedelsbutik på helgerna när han var sjutton år.
– Det var mycket praktik i utbildningen så redan där började jag gilla att jobba i butik, minns han.

Under några år jobbade han med ungdomsvård men när han läste i tidningen att Coop Forum skulle öppna i Visby 2014 blev han sugen på att komma tillbaka till handeln.
– Jag har ingen formell utbildning inom delikatesser men har alltid haft ett genuint matintresse och det är nog det viktigaste. Resten lär man sig på plats. Jag följer mattrender i tidningar och annan media och vi lyssnar på vad våra kunder efterfrågar. Oväntat många vill göra sin mat från grunden och därför tar vi in korvfjälster och späck så kunden kan få vara duktig själv, säger han.